HIER VIND JE ALLERLEI TIPS & TRICKS OP HET GEBIED VAN 'MOTION'


'EVERYONE HAS TWO EYES

BUT NO ONE 

HAS THE SAME VIEW...'


MINDSET of MINDSHIFT?

Mentale wendbaarheid is het vermogen om flexibel om te gaan met veranderingen en uitdagingen in het leven. Het is een eigenschap die ervoor zorgt dat je veerkrachtig kunt zijn in tijden van stress en onzekerheid. Een belangrijke factor die de mentale wendbaarheid van mensen beïnvloedt, is hun mindset.

Een mindset is de manier waarop je denkt over dingen en situaties. Het is als een bril die je opzet om de wereld te bekijken. Sommige mensen dragen een bril die ze laat denken dat ze goed zijn in álles wat ze doen, terwijl anderen er eentje dragen die ze al bij voorbaat laat twijfelen aan hun eigen mogelijkheden.

Het goede nieuws is dat je mindset niet vaststaat en dat je deze dus kan veranderen. Door je bewust te worden van je gedachten en je overtuigingen en ze uit te dagen, kan je je mindset verschuiven.. Dit maakt niet alleen je mentale wendbaarheid groter, maar kan je ook veerkrachtiger maken en je beter voorbereiden op uitdagingen in de toekomst.


Waarom positiviteit ertoe doet..

Er verschijnen steeds meer onderzoeksresultaten waaruit blijkt, waar wij van MB&M rotsvast in geloven, dat een positieve mindset toch écht verschil maakt.. 

Behoor je zelf tot de iets meer pessimistisch ingestelde categorie mensen, is er toch goed nieuws (maar ook dat wisten we stiekem al) 😉


IS 'GELUKKIG ZIJN' TE LEREN?

Het fijne antwoord is: Ja, gelukkig zijn is zeker te leren! Dit wordt ondersteund door verschillende onderzoeken, waaronder werk van Sonja Lyubomirsky, een belangrijke figuur in de positieve psychologie. In Nederland wordt steeds vaker erkend dat je geluk kunt leren door bewust met je gedachten en gewoontes om te gaan. Geluk hangt niet alleen af van omstandigheden, maar ook van activiteiten en mindset, die je bewust kunt ontwikkelen. 

HOE DAN?

Hoewel sommige mensen van nature een optimistischer instelling hebben, blijkt uit onderzoek dat geluk voor een groot deel beïnvloed wordt door je mindset, gewoontes en keuzes. Hier zijn enkele manieren waarop je geluk kunt trainen en versterken:

Kleine dagelijkse gewoontes zoals bewegen, goed slapen en gezond eten dragen bij aan een gelukkiger gevoel. Ook activiteiten die je energie geven, zoals een hobby of tijd in de natuur, helpen.

Geluk groeit als je je verbonden voelt met anderen. Investeren in relaties en tijd doorbrengen met mensen die je energie geven, heeft een grote impact.

Geluk is niet alleen plezier hebben, maar ook zin vinden in wat je doet. Doelen nastreven, bijdragen aan iets groters of anderen helpen, kan diepe voldoening geven.

Mindfulness kan je helpen om meer in het hier en nu te leven en minder te piekeren over het verleden of de toekomst. Dit vermindert stress en verhoogt je geluk.

Liefdevol omgaan met jezelf, vooral op moeilijke momenten, is essentieel. Je hoeft niet altijd perfect te zijn om gelukkig te zijn.

 

OEFENINGEN

 

  • Visualiseer je beste zelf

    Neem tien minuten om je ideale toekomst voor te stellen. Schrijf op hoe je leven eruitziet als alles goed gaat. Dit versterkt je optimisme en helpt je te focussen op positieve doelen.​

    1. Sluit je ogen en stel je voor waar je over vijf jaar wilt zijn.
    2. Schrijf gedetailleerd op wat je ziet, voelt en bereikt hebt.
  • Bewust ademhalen 

    Neem even de tijd om rustig te ademen en je volledig te focussen op je ademhaling. Dit helpt je om in het moment te blijven en stress te verminderen.

    • Adem rustig in door je neus (tel tot 4), houd je adem vast (tel tot 4), en adem langzaam uit door je mond (tel tot 6). Doe dit vijf keer.
  • Dankbaarheidsdagboek

    Schrijf elke dag drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Dit kan iets kleins zijn, zoals een lekker kopje koffie of een fijn gesprek. Dit helpt je te focussen op het positieve en versterkt je geluksgevoel​.

    Neem vijf minuten aan het einde van de dag en schrijf op:

    • Wat ging er goed vandaag?
    • Waar heb je van genoten?
    • Wie heeft iets gedaan wat je waardeerde?
  • Positieve gedachten versterken

    Noteer negatieve gedachten en probeer ze om te buigen naar iets positiefs. Bijvoorbeeld: "Ik kan dit niet" wordt "Ik ben aan het leren en word steeds beter"​.

Deze oefeningen zijn eenvoudig, kosten weinig tijd en kunnen een groot verschil maken als je ze regelmatig doet. Jij kan dit! 


'IK SLA EVEN OVER'

"Ik sla even over" betekent dat je er bewust voor kiest om ergens niet aan deel te nemen of iets niet te doen. Dit kan goed zijn voor je mentale welzijn omdat het een vorm van zelfzorg is.

Door iets over te slaan, geef je jezelf toestemming om grenzen te stellen. Dit helpt je om te voorkomen dat je overbelast raakt en leert je luisteren naar je eigen behoeften.

Het geeft ruimte om te ontspannen en even op adem te komen, wat helpt om stress te verminderen. Dit is belangrijk voor je mentale balans.

Door bewust te kiezen wat je wel of niet doet, ontwikkel je meer zelfbewustzijn. Je leert beter aanvoelen wat je energie geeft en wat je juist energie kost.

Constant "aanstaan" kan uitputtend zijn. Door af en toe over te slaan, zorg je voor een gezonde balans tussen actief zijn en rust nemen.

Het is een oefening in loslaten van de druk om altijd overal bij te zijn. Dit helpt om schuldgevoelens te verminderen en meer tevreden te zijn met je keuzes.

 

Kortom, "ik sla even over" is een krachtige manier om voor jezelf te zorgen en je mentaal welzijn te beschermen.


NIET MEER BALEN VAN JE BAALDAG

Hoe meer je je best doet om altijd maar gelukkig te ‘moeten’ zijn, hoe minder makkelijk dat vaak lukt.. Om te weten wat een ‘goede’ dag is (en hiervan extra te genieten) heb je af en toe een ‘slechte’ dag nodig, toch?!

Probeer in ieder geval niet teveel te balen dat je baalt omdat je een baaldag hebt. Wow, da’s nog eens een zin.. Dit kan je, heel simpel, doen door eigenlijk gewoon toe te geven dat je een slechte dag hebt. Af en toe een dag waarop, voor je gevoel, niks lukt en dingen er somberder uitzien is de normaalste zaak van de wereld. Dat is niet iets om je zorgen over te maken of om meteen op te lossen. Wel kan je je bedenken waaróm je een slechte dag hebt. Een baaldag zo af en toe is helemaal prima, te vaak een off-day kan misschien laten zien dat je iets doet wat niet helemaal is waar jij behoefte aan hebt.

(Als je je vaker wél somber of gespannen voelt dan níet, is het misschien een goed idee om hier met een professional over van gedachten te wisselen.)