HIER VIND JE ALLERLEI TIPS & TRICKS OP HET GEBIED VAN 'MOTION'


'EVERYONE HAS TWO EYES

BUT NO ONE 

HAS THE SAME VIEW...'


MINDSET of MINDSHIFT?

Mentale wendbaarheid is het vermogen om flexibel om te gaan met veranderingen en uitdagingen in het leven. Het is een eigenschap die ervoor zorgt dat je veerkrachtig kunt zijn in tijden van stress en onzekerheid. Een belangrijke factor die de mentale wendbaarheid van mensen beïnvloedt, is hun mindset.

Een mindset is de manier waarop je denkt over dingen en situaties. Het is als een bril die je opzet om de wereld te bekijken. Sommige mensen dragen een bril die ze laat denken dat ze goed zijn in álles wat ze doen, terwijl anderen er eentje dragen die ze al bij voorbaat laat twijfelen aan hun eigen mogelijkheden.

Het goede nieuws is dat je mindset niet vaststaat en dat je deze dus kan veranderen. Door je bewust te worden van je gedachten en je overtuigingen en ze uit te dagen, kan je je mindset verschuiven.. Dit maakt niet alleen je mentale wendbaarheid groter, maar kan je ook veerkrachtiger maken en je beter voorbereiden op uitdagingen in de toekomst.


Waarom positiviteit ertoe doet..

Er verschijnen steeds meer onderzoeksresultaten waaruit blijkt, waar wij van MB&M rotsvast in geloven, dat een positieve mindset toch écht verschil maakt.. 

Behoor je zelf tot de iets meer pessimistisch ingestelde categorie mensen, is er toch goed nieuws (maar ook dat wisten we stiekem al) 😉


IS 'GELUKKIG ZIJN' TE LEREN?

Het fijne antwoord op deze vraag is: JA! Door het positiever bekijken van de wereld kan je écht gelukkiger worden.. Positief ingestelde mensen geloven niet alleen dat er goede dingen zullen gebeuren; ze geloven dat hun gedrag ertoe doet. Ook vertrouwen ze erop dat ze het vermogen hebben om dingen te veranderen, dus zullen ze eerder actie ondernemen en vooruitgang boeken in de richting van hun doelen. Vaak zijn ze ook beter in het omgaan met stress, wat in de meeste situaties nuttig kan zijn. Ook zijn ze meer geneigd zichzelf de eer te geven voor de goede dingen die hen overkomen (niet persé in het openbaar, maar in hun eigen gedachten) wat hun bekwaamheid en vertrouwen versterkt. 

HOE DAN?

In de klassieke psychoanalyse werd altijd de nadruk gelegd op het negatieve, maar daar gaan mensen zich over het algemeen niet beter van voelen.

Je kunt je wél beter gaan voelen door uit te zoeken wat je kwaliteiten zijn, en die in te zetten voor iets wat groter is dan jijzelf. Hoe je kunt leren 'gelukkiger' te zijn door juist je sterke punten, talenten en mogelijkheden te ontwikkelen. 

 

OEFENINGEN

Martin Seligman, een van de grondleggers van de positieve psychologie, toonde aan dat zelfs mensen met een pessimistische denkstijl zich (maanden) na het doen van één van onderstaande oefeningen gelukkiger voelden , al deden ze deze oefening maar een week.

  • Een week lang zoveel mogelijk opschrijven wanneer je ‘op je best’ was
  • Een week lang elke dag iets over je sterke kanten opschrijven
  • Dankbaarheid tonen aan iemand die je nog niet bedankt hebt
  • Een week lang elke dag drie goede dingen noteren die er in je leven gebeuren

Bron: Martin Seligman. Gelukkig zijn kun je leren. Amsterdam: Spectrum (2014)


'IK SLA EVEN OVER'

"Ik sla even over" is een uitdrukking die aangeeft dat je, letterlijk of figuurlijk, tijdelijk iets overslaat of uitstelt. Dit kan bijvoorbeeld gaan om dingen die je doet, eet, of zou willen. Je kunt natuurlijk om allerlei verschillende redenen ergens niet aan mee doen, zoals andere prioriteiten hebben, vermoeidheid, kiezen voor je gezondheid, een (financieel) dipje enzovoorts. Deze uitdrukking geeft aan dat je zelf bewust, per situatie, wilt beslissen wat goed is voor jou.

"Ik sla even over" zegt eigenlijk ook dat je de tijd neemt voor jezelf, om te herstellen en te reflecteren. Het is belangrijk om regelmatig een pauze in te lassen om efficiënter te werken, je mentale gezondheid te beschermen en te voorkomen dat je overspannen raakt. Dus volgende keer als je het gevoel hebt dat je het té druk hebt, herinner je dan dat het maken van een keuze voor jezelf het begin is van succes.


NIET MEER BALEN VAN JE BAALDAG

Hoe meer je je best doet om altijd maar gelukkig te ‘moeten’ zijn, hoe minder makkelijk dat vaak lukt.. Om te weten wat een ‘goede’ dag is (en hiervan extra te genieten) heb je af en toe een ‘slechte’ dag nodig, toch?!

Probeer in ieder geval niet teveel te balen dat je baalt omdat je een baaldag hebt. Wow, da’s nog eens een zin.. Dit kan je, heel simpel, doen door eigenlijk gewoon toe te geven dat je een slechte dag hebt. Af en toe een dag waarop, voor je gevoel, niks lukt en dingen er somberder uitzien is de normaalste zaak van de wereld. Dat is niet iets om je zorgen over te maken of om meteen op te lossen. Wel kan je je bedenken waaróm je een slechte dag hebt. Een baaldag zo af en toe is helemaal prima, te vaak een off-day kan misschien laten zien dat je iets doet wat niet helemaal is waar jij behoefte aan hebt.

(Als je je vaker wél somber of gespannen voelt dan níet, is het misschien een goed idee om hier met iemand over van gedachten te wisselen.)